Non-profit Stichting JEMODA, gericht op kansarme en straatkinderen te Senegal. JEMODA geeft scholing en bied onderdak aan de meest kansarme kinderen.

Jemoda geeft ook een thuis en scholing aan verstoten kinderen

Veel kinderen worden verstoten door hun ouders

 Alles rond Stichting JEMODA begon met een adoptie van een kansarme in 2004 met daarop volgend een bord eten voor straatkinderen. JEMODA heeft vier kinderen veilig gesteld, Idrissa Diaw, Modou Diouf, Babacar Bâ en Lamien Bâ. Geadopteerd "Idrissa Daiw" in 2004 heeft nu de naam Idrissa Hemmelder, voor de goede orde Idrissa word niet onderhouden door donaties en sponsor gelden. Toch presenteren wij graag Idrissa. Door hem “Idrissa” is alles begonnen omtrent JEMODA. Ook Idrissa zet zich nu in voor de straatkinderen.

Wie als blanke Afrika kent, kent ook het fenomeen “een kind cadeau.”

Adopteer een kind

Voor vele gezinnen is het levensonderhoud te duur en het gezin te groot, dit heeft twee duidelijke redenen. Een waarheid, het gebruik van voorbehoedsmiddelen is voor velen te duur. Maar ook wat velen niet weten en voor ons Europeanen bijna niet te begrijpen, de Afrikaanse wijsheid. Een waarheid, vaak worden meerdere kinderen genomen omdat er wel eens eentje of meerderen kunnen sterven!, gezinnen met over de 8 kinderen komt veel voor. Een kind is voor vele armen een verzekering voor de oudedagsvoorziening, het kind zal zijn ouders gaan verzorgen op latere leeftijd. Het komt veel voor dat gezinnen te groot worden of dat de kostwinner overlijd. Baby's worden als vuil weg gegooid, jonge kinderen worden mee gegeven aan een Marabout, ze worden verhandeld of als cadeau weg gegeven. Over het algemeen is alles in het nadeel van het kind, de kans is groot dat het een slavenkind word in Afrika of wordt gebruikt als een offer bij een ritueel. 

Bij JEMODA kun je ook een kind sponsoren!

Meer info

Idrissa Hemmelder
geadopteerd uit een kansarm gezin

geadopteerd uit een kansarm gezin / JEMODA

Mammadou "Modou" Diouf
behoed als straatkind

Behoed voor straatkind / JEMODA

De komst van Modou Diouf, nu met goed onderwijs en onderdak !

Modou Diouf heeft zijn entree gemaakt bij JEMODA in 2010, hij komt uit een zeer kansarm gezin. En bij kennismaking vertelde Modou (toen 10 jaar) dat hij moest mee werken voor de kosten van het huishouden, een gezin van 11 personen. Modou had de wens om naar school te gaan maar dit werd tegen gehouden door zijn vader. Hier over heeft Hemmelder met de vader van Modou gediscussieerd omdat Hemmelder had vernomen dat Modou veel in zijn mars had. Hierop werd Modou afgestaan aan Hemmelder met de hoop dat deze ook Modou zou gaan adopteren, de adoptie werd afgewezen maar de scholing werd gehonoreerd. Modou begon met een grote achterstand op school, kon niet lezen of schrijven, toch in 2012 heeft Modou bewezen om de beste leerling van zijn klas te worden en dit is hij nog steeds. Modou wordt hoofdzakelijk gesponsord door Hemmelder zelf, Modou zich blijven bewijzen met goede school cijfers bij slechte cijfers zal Modou terug moeten naar zijn ouderlijk thuis. De wens van Modou is om piloot worden, Hemmelder blijft hem steunen in zijn scholing zolang dit mogelijk voor hem is!

Babacar Bâ, ex-straatkind

Babacar ex-straatkind / JEMODA

Lamien Bâ, ex-straatkind

Lamien Bâ, ex-straatkind / stichting JEMODA

De opname van straatkinderen

 Hemmelder kent Babacar en Lamien Bâ sinds 2005 het was de kennismaking met de Talibe. Lamien was een van de eerste straatkinderen die binnen mocht komen bij Hemmelder thuis. Toen een knaapje van 7 jaar die veel informatie los liet over het leven in de Daara “het learning centrum” van een Marabout. Lamien ook goed bevriend met Idrissa kreeg een welkom van Hemmelder en mocht elke avond mee eten. Dit leidde tot enkele problemen met zijn Marabout, Lamien was meer bij Hemmelder als dat hij eten zocht bij derden “op de straat”, om dit wederom af te moeten geven aan zijn Marabout. Het excuus van de Marabout was dat de andere kinderen (Talibe) jaloers waren. Hierop had Hemmelder besloten om meer kinderen op de avond van eten te voorzien. Als Lamien bij Hemmelder was en met name overdag tijdens bedeltijden zat er vaak een knaapje van 5 jaar voor de poort, dit bleek zijn broertje Babacar te zijn, beiden verstoten door de ouders en af gegeven bij een Marabout. Uiteraard kreeg ook zijn broertje Babacar toegang bij Hemmelder voor een goede maaltijd en ruimte om gewoon te kunnen spelen in plaats van bedelen. Hemmelder heeft geprobeerd om Lamien en Babacar volledig onder zijn hoede te krijgen, wat de Marabout afwees. Volgens de Marabout werd Hemmelder verdacht van kinderhandel en kreeg geen contact gegevens van de ouders van de kinderen Lamien en Babacar. In 2011 was Lamien spoorloos verdwenen, hier kreeg Hemmelder de schuld van, Hemmelder heeft officieel aangifte gedaan van vermissing en zelf een opsporing op touw gezet en uiteindelijk is Lamien 80 km verderop terug gevonden. Door deze actie is Hemmelder uiteindelijk ook in contact gekomen met de ouders van deze kinderen, mensen die leven in de brousse van Senegal 400 km verder. Ze waren Hemmelder dankbaar voor zijn inzet naar hun kinderen toe, hoewel de ouders traditioneel graag wilden dat hun kinderen de koran moesten leren zouden ze het fijn vinden dat hun kinderen konden verblijven onder de veilige verzorging van Hemmelder. Dit keurde Hemmelder goed mits de kinderen meer mochten leren dan enkel de Koran. Helaas Lamien en Babacar zijn te oud om nog op school te plaatsen, ze zouden in een klas met achtjarigen geplaatst worden en dit werd niet goedgekeurd door de school. Lamien en Babacar krijgen nu bijscholing van Hemmelder zelf en de kinderen leren voor een beroep. Daarom besloot Hemmelder om kansarme kinderen die gedoemd waren te werken voor een Marabout op geclassificeerde scholen te plaatsen. 

Up-date 15/10/2014 : JEMODA heeft alsnog scholing voor Babacar Bâ kunnen verzorgen, 

Up-date 20/01/2021: JEMODA Babacar heeft grote sprongen vooruit gemaakt en gaat nu naar het college 3de klas met een gemiddeld 9.3 op rapport. 


Rubrieken  Doneren