Non-profit Stichting JEMODA, gericht op kansarme en straatkinderen te Senegal. JEMODA geeft scholing en bied onderdak aan de meest kansarme kinderen.

De scholing van Senegal  Niet gesubsidieerd “onderwijs”  "De Publieke School"  “privé scholing”

Geen water naar de zee dragen of dweilen met de kraan open,  gericht doneren bij Stichting JEMODA

Vaak lijkt het er op of het water naar de zee dragen is bij het helpen van een straatkind "Talibe", een Marabout zal dwars gaan liggen. Hoe dan ook, JEMODA is sterk van mening dat deze kinderen hulp nodig hebben. Dit omdat deze kinderen geheel op hun zelf zijn aangewezen en onder het regiem van een Marabout staan. Een combinatie wat destructief is, voor het opgroeien met een goede basis en dit zeker voor de toekomst van een kind. JEMODA kent als geen ander de problematiek van de straatkinderen in Senegal. Daarom zeggen wij ook, als het helpen zo moeilijk gaat, waarom proberen we het dan niet te voorkomen? Wie kent het spreekwoord niet “voorkomen is beter dan genezen”.

Vandaar, naast het helpen en bijstaan van de straatkinderen hebben wij als hoofdtaak genomen ...

“het voorkomen van straatkinderen”.

En het idee hiervoor is kinderlijk eenvoudig! 
Wij plaatsen kansarme kinderen die potentie hebben om te worden “onderwezen” door een Marabout, op een echte school!

Bij JEMODA kun je ook een kind sponsoren ! Meer Info
Doneren

Logo Stichting JEMODA

Alle kinderen uit zeer kansarme gezinnen kunnen en mogen een beroep op ons doen
Wij gaan zelf ook op zoek naar kinderen die gedoemd zijn te werken voor een Marabout. 

Straatkind / Stichting JEMODA

Helaas en ook al zouden wij willen, ook wij kunnen niet iedereen helpen en zijn dus genoodzaakt om keuze te maken in de kinderen. Als blijkt dat het kind een zo gezegd “koppie-koppie” heeft word het door ons op school geplaatst. We praten hier over een publieke school, alhoewel JEMODA hier niet mee weg loopt, er worden veel stakingen gehouden en het onderwijsniveau ligt zeer laag, toch een ding is zeker het kind komt niet bij een Marabout terecht. Na een jaartje scholing weten we meer over dit kind, is het kind gemotiveerd of niet? Kinderen die aantonen of anders gezegd met goede cijfers thuis komt, geven wij graag iets meer. Meer is bij ons “de privé scholing” op goede genomineerde scholen. Dit zijn overigens scholen van stichtingen, , Christelijke organisaties, verenigingen en particulieren. Het is de wens van elk Senegalese ouder dat hun kind naar zo'n school kan gaan, goed onderwijs voor mijn kind!, wie wil dat niet? Er is enkel een maar, elke vorm van onderwijs kost geld in Senegal en met de nadruk op die van de stichtingen, Christelijke organisaties, verenigingen, particulieren, ed. Wij van JEMODA zijn van mening, een kind wat zo goed zijn best doet, heeft dit toch gewoon verdient?

GOED ONDERWIJS !  Doneren

Gesubsidieerde scholen, het openbaar onderwijs "de Publieke School"

Plublieke school / Stichting JEMODA

De wetgeving in Senegal zegt dat alle kinderen tot 12 jaar leerplichtig zijn. Toch, ouders moeten zelf het inschrijfgeld en het school materiaal betalen voor de kinderen. Duizenden kinderen kunnen niet naar school gaan omdat vele gezinnen onder de armoede grens leven in Senegal en deze kosten niet kunnen opbrengen.

Het nadeel van de publieke scholen is dat de onderwijzers vaak afwezig zijn door de nalatigheid van salaris betaling van uit de overheid. Tevens zijn de salarissen dus danig laag, dat onderwijzers niet gemotiveerd zijn om deze kinderen werkelijk te onderwijzen maar meer de taak behouden van “het aanwezig” zijn. Hieruit blijkt dat dit publieke onderwijs meer neerkomt op gewoon kinderopvang, zonder het werkelijk doel: kinderen bijbrengen wat werkelijk nodig is voor hun toekomst.


Doneren

Niet gesubsidieerd onderwijs “de privé scholing”

privé scholing / Stichting JEMODA

Door de slechte presentaties die geleverd worden op de publieke scholen zijn er in Senegal honderden scholen, die zijn opgezet door stichtingen, Christelijke organisaties, verenigingen, e.d.
Het voordeel van deze scholen is dat hier serieus les en aandacht wordt gegeven aan de kinderen.
Het nadeel is, dat de scholingskosten volledig zelf door de ouders betaald moet worden en over het algemeen zijn deze vrij prijzig.

Niet gesubsidieerd onderwijs is er in Islamistisch en het Christenlijkonderwijs.
Het verschil in Islamistisch en Christelijk onderwijs, men maakt gebruik van het Franse schoolpakket dit wat overeenkomt met het Nederlandse onderwijs. Bijbellessen worden meestal niet gegeven op de Christelijke scholen gezien het merendeel van de leerlingen Moslim is, hiervoor in de plaats wordt extra aandacht gegeven in een ander lespakket zoals bijvoorbeeld de Engelse taal. Het Islamistisch onderwijs in Senegal geeft ruim aandacht aan de Koran en er wordt les gegeven op de oude “harde” manier. Ondanks dat het merendeel van de Senegalese bevolking Moslim is, kiest men veelal voor het Christenlijk onderwijs.


Doneren  

Het is "gratis", De Daara niet gesubsidieerd “onderwijs”

dit voorkomen / Stichting JEMODA

Senegal telt honderdduizenden Daaras, koran schooltjes of ook wel learning centrums genoemd. "Schooltjes" met een enkele leerling tot vele tientallen met een leermeester als Marabout. Deze "schooltjes" worden door Marabouts opgezet in een leegstaand huis wat in aanbouw is. De marabouts worden niet gesubsidieerd door de staat.

Het nadeel van de Daara

De lessen die hier gegeven worden bestaan alleen uit de lessen van de koran en niet anders. Er is geen inschrijving, het kind word geronseld of gewoon door de ouders mee gegeven als lasten verlichting in hun huishouden dit met de belofte van een Marabout, goede scholing in de Koran met als eind resultaat dat hun kind een goed en rijk mens zal worden. Het lesgeld bedraagt van 0.15 tot ruim 1 Euro per dag, dit is wat het kind zelf moet verzamelen “bedelen.” Bij het niet na komen van de opgelegde bijdrage aan de Marabout kunnen er lijfstraffen op volgen. Toebehorende als extra tot het lesgeld door te bedelen: geld, rijst, suiker, houtskool, kaarsen, etc. Kinderen worden hier gedwongen te verblijven onder erbarmelijke omstandigheden, gezien er geen weg naar huis terug is. De kinderen worden op geen enkele wijze onderhouden of verzorgt door de Marabout, het kind is op zich zelf aangewezen ook bij ziekte.

Wij beschikken over een documentaire "De verloren kinderen van MBour" deze documentaire zal een duidelijk beeld geven van de kinderen die gedwongen moeten leven bij een Daara. (niet geschikt onder de 10 jaar)

Doneren voor echte scholing   Naar boven

Modou Diouf 2010

Leerling / Stichting JEMODA
Modou Diouf sinds 2010  woonachtig bij JEMODA en geniet van goed onderwijs en goede verzorging 

Modou Diouf 2020

Modou Diouf, 2020 zijn eerste diploma's 

Scholingsfoto Schooljaar 2020 - 2021

Voor het schooljaar 2020 – 2021 heeft JEMODA een 43 tal van leerlingen voorzien van scholing in tegenstelling tot het vorig schooljaar met 34 leerlingen.
En deze groep zal nog groeien!
Zelfs als de scholen begonnen zijn komen er ouders bij JEMODA aan de poort met een aanvraag voor de scholing van hun kind.

Als het voor ons mogelijk is, geven wij deze kinderen ook een kans!


Je eigen goede doelstelling!

JEMODA helpt jouw graag met een non-profit beleid.

  • Je persoonlijke goede doelstelling
  • Geen tussen personen
  • Rechtstreekse hulp
  • Ontwikkeling van het kind is geheel te volgen

Alleen kinderen uit zeer kansarme gezinnen

Veelal zijn het jongens uit zeer arme gezinnen, kinderen die potentie hebben om een Talibe te moeten worden en zo geen kans krijgen voor scholing in hun leven. Maar ook helpen wij meisjes met de scholing, hoewel er bij de meisjes geen gevaar dreigt om een Talibe te moeten worden. Bij gebrek aan geld in een huishouden worden de meisjes vaak thuis gehouden voor de huishoudelijke werkzaamheden of elders om geld te verdienen voor het gezin. Al met al, het is duidelijk JEMODA helpt graag bij de scholing van zeer kansarme kinderen.

Wel hebben wij enkele regels voor deze kinderen en voor hun ouders,
ze krijgen het cadeau scholing niet voor niets!


Zeer arme ouders of verzorgers hebben is een van de regels, maar we willen ook graag motivatie zien van het kind en de ouders zelf. Het steentje van eigen bijdrage is de inzet voor goede schoolcijfers. Het kind moet heel goed zijn best doen, dus niet spijbelen of elders geld verdienen voor het huishouden. Minder spelen en meer in de schoolboeken, huiswerk maken en de lessen nog eens na lezen.

In de eerste instantie plaatsen wij kinderen op openbare scholen, wij verwachten dat het kind met hoge cijfers thuis komt van de gedane overhoringen en proefwerken. Hoge cijfers zijn bij ons, cijfers met een gemiddeld een 8 op rapport. Ligt het gemiddeld cijfer lager dan een 6 dan zijn wij genoodzaakt te overwegen om het voortzetten van scholing voortijdig af te breken. Kinderen met een gemiddeld cijfer en hoger dan 8 maken een goede kans om door ons op een privé school geplaatst te worden.

Bij JEMODA kun je ook een kind sponsoren ! meer info

Meer over scholing.     Doneren

Stichting JEMODA _ Je-mo-da.org scholing kansarme kinderen Afrika
Ammeth Touré,Een bijzonder goede leerling 10/10 !
 Zijn wens?
 Minister of president worden!