Non-profit Stichting JEMODA, gericht op kansarme en straatkinderen te Senegal. JEMODA geeft scholing en bied onderdak aan de meest kansarme kinderen.

De Marabouts van Senegal

Er zijn twee soorten van marabouts in Sénégal.
De een houd zich bezig met het spirituele- en de andere met het religieuze aspect van de Islam.

De religieuze Marabout "Mourabit"

Marabouts van Senegal / stichting JEMODA

Een Mourabit is een persoon, die het woord van de Islam, de Koran, in zijn geheel kent. De term Marabout is in 1853 ontstaan tijdens het verspreiden van de islam in Senegal. Het woord is afgeleid van het woord "Mourabit" , ook wel "Mrabet",  en het betekent letterlijk “hij die in gelijkenis is.” In die tijd waren het religieuze studenten en militaire folteraars die zich voor deden als "Mourabit." Tegenwoordig wordt de Marabout gezien als een religieuze leider en leraar. Om die reden worden ze door velen ook wel als een heilige gezien. Senegal heeft enkele heilig verklaarde Marabouts die zeer gewaardeerd worden door de gehele bevolking. Tevens heeft Senegal duizenden “kleinere Marabouts”,  “kleiner” omdat ze niet overal in het land bekend zijn maar enkel in hun eigen woon omgeving. Die kleine Marabouts geven alleen Koranles. Daardoor is onder de Senegalese Marabouts een trend ontstaan om hun jonge leerlingen te exploiteren. Zij zoeken ze zelf op in heel Senegal en in de buurlanden om zo een Koranschool (Daara) te vormen. Die leerlingen zijn er vanaf een leeftijd van drie jaar. Ze worden gedwongen onder erbarmelijke omstandigheden te leven en om op straat geld te bedelen. Deze kinderen worden Talibe genoemd. Hun leraar profiteert nog eens extra door de Talibe de straat op te sturen zonder schone kleding, voedsel en water. Deze kinder-exploitatie is sterk in strijd met de traditionele omgangsvormen.

JEMODA wil benadrukken dat niet elke "Mourabit" een verkeerde bedoelingen heeft met een kind en of deze misbruikt voor zijn belangen.

Marabouts van Senegal / stichting JEMODA

De spirituele Marabout “Marbüt”

Marabouts van Senegal / stichting JEMODA

Daarnaast bestaat er ook op het spirituele vlak een Marabout,  in het Arabisch Marbüt of, ook wel genoemd Murabit, “hij die gebonden is.” Deze Marabout, “Marbüt”, is ook van islamitische oorsprong maar hij houdt zich bezig met genezing door kruiden en gebeden. De “Marbüt” wordt zowel geprezen als gevreesd. Ze maken geluksamuletten en ze houden ceremonies bij geboorten, dodenherdenkingen en offers. Ook kan men bij hen terecht voor toekomstvoorspellingen en voor bescherming. Vrijwel elke Senegalees heeft zo zijn eigen “Marbüt” voor zijn of haar bescherming. Mocht het zo zijn dat men ziek word of veel pech heeft dan wordt dit vaak meteen gewijd aan een “Marbüt”. Hij of zij heeft dan die slechte behandeling ondergaan in opdracht van iemand die die persoon slecht gezind is. Een Marbüt kun je voor elk “probleem” inschakelen, ze worden geloofd doordat "zij de toekomst zien maar hier niet de controle over hebben” De Marbüt leeft van giften, en wordt voor zijn “werkzaamheden” doorgaans betaald.


Meer over de Talibe   Rubrieken   Doneren voor scholing